BCR, cea mai mare bancă din România, controlată de grupul austriac Erste Bank, ar putea intra în acţionariatul combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) prin conversia în acţiuni a unei datorii pe care combinatul o are de rambursat, potrivit unui anunţ al conducerii Oltchim.
Dacă operaţiunea se va realiza, ar fi pentru prima dată când o bancă intră în acţionariatul unei companii listate pe Bursă prin conversia unor creanţe, ceea ce ar putea determina şi alte companii îndatorate să negocieze cu băncile creditoare cedarea de acţiuni în schimbul stingerii unei părţi din datorii.
Oltchim a contractat un credit în valoare de 72,4 mil. euro de la BCR în noiembrie 2009, iar o parte din acest credit ar putea fi convertit în acţiuni, odată cu majorarea de capital prin care vor fi transformate în acţiuni şi datoriile combinatului faţă de stat. Oltchim aşteaptă în prezent finalizarea unei investigaţii a Comisiei Europene pentru derularea majorării de capital, după ce acţionarul minoritar al Oltchim, grupul german PCC, a reclamat operaţiunea ca fiind ajutor de stat. Oltchim este controlat în proporţie de 55% de Ministerul Economiei.
"Ca principal creditor, Banca Comercială Română a dorit să verifice dacă strategia de dezvoltare a Oltchim este corectă şi viabilă. Pentru această analiză a fost angajată firma de consultanţă stategică Roland Berger Strategy Consultants, consultant agreat de BCR. În urma analizei făcute de acest consultant, s-a confirmat că, după implementarea strategiei propuse de Oltchim, activitatea societăţii se va redresa şi compania va genera profit", a precizat conducerea Oltchim într-un raport transmis Bursei de Valori.
Constantin Roibu, preşedintele Oltchim, a aunţat miercuri intrarea BCR în acţionariatul Oltchim, în cadrul unei conferinţe a specialiştilor din industria chimică. El a precizat că circa jumăt