Pentru americani, mereu a fost uşor să ajungă faliţi, dat fiind că recesiunea a făcut acest lucru mult mai simplu, în contextul în care în Statele Unite 15 milioane de persoane întâmpină greutăţi foarte mari în plata datoriilor din cauza şomajului. Anul trecut, 1,5 milioane de americani au cerut protecţie în baza Legii falimentului, în creştere cu 20%, faţă de anul precedent, conform CNBC. "Este mai uşor decât majoritatea oamenilor îşi dau seama", a declarat Samir Kothari, co-fondator al BillShrink.com, un site care ajută oamenii să găsească servicii şi produse ieftine, precum telefoane, abonamente de cablu, carduri de credit şi combustibili. "Există o lipsă totală de disciplină financiară, în modul în care oamenii îşi trăiesc viaţa şi îşi administrează banii - nu în sensul că fac acest lucru greşit, ci că nu-l fac deloc", a explicat Samir Kothari. Un exemplu bun în acest sens este software-ul de administrare a finanţelor personale lansat de Intuit's Quicken şi Microsoft Money. Milioane de americani au cumpărat acest program, dar doar 10% dintre ei l-au folosit.
Prin urmare, ce trebuie să faci pentru a intra în
faliment?
1. Datorii imense pe
cardul de credit
Cea mai sigură modalitate de a intra în faliment este de a te îngropa în datorii pe cardul de credit. În trecut, oamenii nu aveau posibilitatea să cheltuiască sute de dolari pe cardul de credit, acesta nefiind într-adevăr utilizat pe scară largă până în 1960, însă pentru generaţia de astăzi este cea mai simplă modalitate, şi cea mai comună, prin care oamenii pot să cumpere ceea ce, de fapt, nu îşi permit. Dobânda mică este avantajoasă doar în cazul în care ai un plan de achitare a datoriilor.
"Oamenii se gândesc că pot plăti cumva aceste datorii, presupunând că vor primi o mărire de salariu sau că vor avea posibilitatea de refinanţare", a afirmat Kothari, ad