Biologii au fost intrigati de scaderea numarului de albine, in ultimii ani, pe toate continentele, intrucat acestea sunt esentiale in productia agricola, prin polenizarea plantelor, iar reducerea numarului lor provoaca o scadere globala a recoltelor.
Primele elemente suspecte au fost insecticidele, ierbicidele, si, recent, proliferarea telefoanelor celulare, cu emisiile lor de campuri de radiatie electromagnetica.
Cercetatori biologi, civili si militari, s-au ocupat de aceasta problema a degenerarii coloniilor de albine si moartea lor in masa. Fenomenul mortii stupilor a fost numit "sindromul caderii coloniilor de albine", iar studiile, finantate in multe tari de guverne, nu au produs rezultatele asteptate, pana in vara lui 2010.
Biologii militari de la laboratoarele din Maryland, impreuna cu partenerii lor civili de la Universitatea din statul Montana, au ajuns la o concluzie interesanta, publicata in numarul din octombrie al Revistei Bibliotecilor de Stiinte, din Washington, DC.
Este vorba de o combinatie simbiotica, dintre o ciuperca si un virus, care cauzeaza o co-infectie, intre un virus iridescent, de tipul 6 (IIV-6) si ciuperca.
Luate independent, niciunul dintre aceste organisme nu prezinta vreun pericol biologic, dar cand ajung impreuna, distrug aparatul digestiv al insectelor care se hranesc cu nectar de flori si polen. Fluturi, molii, viespi, bondari si albine cad victime acestei combinatii nefaste, cu milioanele.
Ciuperca microsporidiana Nosema ceranae ramane in stare de spori, atata timp cat ii lipseste apa. Gasind umiditatea oferita de interiorul stupului, unde a fost adus de albine, se dezvolta si stimuleaza cresterea virusului Nosema apis, care ajunge in stup pe mai multe cai, atacand sistemul nervos al albinei, paralizand-o.
Printre efectele caracteristice acestei bol