…in 10 ianuarie, 2010, pe aceasta platforma, preluam o petitie online de sustinere a intelectualului-dizident Liu Xiaobo. Petitia, initiata cu o zi inainte de catre Vladimir Tismaneanu si Mihail Neamtu, avea menirea de a adauga si vocea romanilor corului international care protesta pentru condamnarea – in 2009, de Craciun – a omului Liu Xiaobo la 11 ani de inchisoare pentru participarea la Carta 08 – varianta chinezeasca a Cartei 77. (Deloc surprinzator, Vaclav Havel s-a aflat printre primii care a incercat sa sensibilizeze autoritatile chineze cu privire la tratamentul aplicat lui Xiaobo. Omul stia ceea ce noi am uitat: drumul spre libertate trece adeseori prin puscarie.)
La vremea respectiva, postarea a fost accesata de aproape 900 de ori si a inregistrat vreo 65 de comentarii. Dintre comentarii, mai mult de jumatate se pronuntau … impotriva! In Romania anului 2010, aproape jumatate dintre comentatorii (nadajduiesc ca nu si cititorii) Voxpublica se pronuntau impotriva unei petitii pentru eliberarea unui dizident anti-comunist! Am citit si m-am crucit. Unii invocau faptul ca petitia a fost initiata de catre Tismaneanu, asadar “le pute” (lasand pentru moment orice alte consideratii de-o parte, banuiesc ca n-ar accepta nici ca 2+2=4, daca o spune Tismaneanu; si nici o transfuzie de sange n-ar accepta, chiar daca asta ar fi singura modalitate de a-si salva viata). Altii, ca link-ul e virusat (de buna seama, nu era). Altii, ca – tineti-va bine! - e o modalitate de colectare a datelor personale (am semna-o, da’ am da-o anonima), etc… In fine, vorba strabunilor: non multa, sed multum. Putini, dar buni, au semnat-o. Nu si-au spus “oricum, nu foloseste la nimic”, cum si-au spus cei mai multi.
Ieri, Liu Xiaobo a primit premiul Nobel pentru pace! Este pentru inataia oara in istoria Nobelului cand castigorul se afla, de facto, in puscarie! (Unii laureati – Aung