Un profesor pensionar din judeţul Vrancea susţine că a găsit remediul ideal pentru sănătate, economie şi ecologie: alunele. Ionică Sava din Cândeşti şi-a propus să scoată ţara din mocirla economică în care s-a afundat, încercând să convingă populaţia, dar şi autorităţile, să planteze aluni.
Ionică Sava (77 ani) şi-a dedicat o mare parte din viaţă studiului şi îngrijirii alunilor şi spune că a descoperit puterea miraculoasă a acestor plante în urmă cu 34 de ani, când, bolnav fiind, s-a vindecat datorită fructelor produse de acest copac.
Alunele i-au salvat viaţa
„Aveam pietre mari la rinichi şi nu aş fi putut rezista unei operaţii. Timp de trei luni am făcut tratament cu miez de alună, care dizolvă calculii renali. M-am făcut bine şi nici astăzi nu mă mai supără nimic. Alunele mi-au salvat viaţa", mărturiseşte profesorul din Cândeşti.
După 1990, Ionică Sava a plantat în propria sa grădină peste o sută de aluni, pe care i-a selecţionat din toată Europa, terenul pe care a cultivat plantele denumindu-l în mod simbolic „Parcul European al alunilor înfrăţiţi", loc unde îşi petrece aproape cea mai mare parte a timpului.
„Am scris la ambasadele europene şi mi-au trimis puieţi de aluni. Am primit arbori din 21 de ţări. Ei se polenizează unul pe altul şi se ajută să facă alune bune. Din aceşti copaci produc pentru consumul propriu peste 50 de kilograme de alune anual, dar am făcut şi mii de marcote. Din puieţii mei s-au plantat în judeţ şi nu numai, peste zece hectare de aluni", ne-a declarat Ionică Sava.
Profesorul spune că alunele constituie şi baza alimentaţiei sale, din aceste fructe obţinând chiar şi lapte, cu ajutorul unui aparat pe care şi l-a comandat special din Ungaria.
„Laptele de alune este foarte hrănitor. Orice mâncare poţi să faci din alune, chiar şi tort. Eu am renunţat de câţiva ani să ma