Muzeograf ul de la Complexul de Ştiinţele Naturii este unul dintre cei mai respectaţi specialişti români în acvacultură.
Valeriu Gheorghe este o persoană mai puţin cunoscută marelui public însă de munca sa au beneficiat aproape toţi gălăţenii.
Astfel, până în anii 90, când industria de prelucrare a peştelui încă mai exista la Galaţi, Valeriu Gheorghe lucra la Ferma piscicolă de la Brateş.
Apoi, din anul 2006, când a ajuns la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Valeriu Gheorghe a început să lucreze la secţia Acvariu din cadrul complexului.
Pasiunea s-a creat muncind
Valeriu Gheorghe este, de mai bine de 24 de ani, o autoritate în domeniul pisciculturii cu toate că după cum mărturiseşte în copilărie şi mai apoi în adolescenţă n-a fost atras de pescuit şi nici de acvaristică.
„ Pasiunea pentru această meserie a venit în timpul facultăţii. Treptat am fost obligat să mă specializez şi apoi a început să-mi placă. După facultate am început să lucrez şi aşa am evoluat profesional”, îşi aminteşte Valeriu Gheorghe.
Locul unde inginerul şi-a desăvârşit munca a fost ferma piscicola de la Brateş. „Era o perioadă foarte aglomerată din punct de vedere al programului. Se muncea pe rupte. De fapt ăsta esti secretul sucesului şi în această industrie”, ne-a declarat muzeograful.
„Nu exista duminică sau sâmbătă pentru mine. Erau multe situaţii în care, în weekend, nu ajungeam acasă” , spune Valeriu Gheorghe.
Interlocutoru nostru evită să comenteze prăbuşirea pisciculturii gălăţene însă crede că de vină este lipsa de implicare şi dezinteresul autorităţilor.
Din anul 2006 Valeriu Gheorghe este muzeograf la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi. „A fost o mutare şi forţată pentru că nu mai exista psicicultă, dar a fost o decizie bună”, mărturişeşte Valeriu Gheorghe.
Întrebări şi răspunsuri