Adăugăm viaţă anilor sau ani vieţii? În timp ce ştiinţa excentrică promite omului peste un secol de viaţă, geriatria îşi propune să-i ofere ani de care se poate bucura în societate. Sursa: EVZ
Secretul tinereţii fără bătrâneţe nu există, dar există o teorie care a transformat institutele de geriatrie în oaze în care se caută apa vieţii liniştite la vârste de peste 90 de ani. În timpul proceselor metabolice normale, se produc compuşi de oxigen foarte reactivi. Dacă nu sunt eliminaţi rapid, provoacă distrugeri la nivel celular, apoi la ţesut, apoi la organe.
Cum diagnosticul bolilor cronice vine abia în ultima dintre fazele distrugerii, ţinta e eliminarea timpurie a compuşilor reactivi, numiţi radicali liberi. "Asta face Gerovitalul, este un epurator de radicali liberi. Şi stimulează procesele enzimatice, naturale, de curăţire", explică Gabriel Ioan Prada, directorul medical al Institutului de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan", din Bucureşti. "De aceea, profilaxia (cura de prevenire - n.r.) cu Gerovital trebuie începută chiar de la 45 de ani".
Gerovitalul şi Aslavitalul, brevetate de Ana Aslan în 1953 şi 1980 (ultimul în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu), sunt doar două dintre produsele geriatrice folosite în lume. "Avantajul lor este că au o probă a timpului, sunt utilizate de zeci de ani, în zeci de ţări din lume", spune doctorul Prada.
Laboratorul tinereţii
Portarul institutului e un bătrân cu dopuri de vată în urechi, ce păstrează doar câteva fire negre în părul alb-cenuşiu. Aruncând o privire spre pacienţii care rătăcesc pe alei, în pijamale subţiri şi cojoace cât toate zilele, paznicul acesta de vreo 60 de ani pare a le fi copil. Pe aleile boltite de copaci bătrâni, o femeie cu mers lin atinge cu degetele frunzele de trandafir, iar micuţul fir de brumă strâns în palmă se scurge pe braţul ei