Gardul Centrului „Speranţa” a fost demolat pentru a se crea o cale de acces înspre Şcoala „Mihai Eminescu“.Aproape 100 de copii, care beneficiază de serviciile Centrului pentru Educaţie Incluzivă „Speranţa” pot ieşi oricând în stradă, gardul instituţiei fiind demolat pentru a face locu unei căi de acces.
Situaţia este una extrem de complicată, deoarece 18 din cei 35 dintre copiii de la „Speranţa“ sunt diagnosticaţi cu retard mental grav, iar într-o clipă de neatenţie a supraveghetorilor pot ajunge liberi pe stradă, unde îşi pot pune viaţa în pericol sau o pot pune ei pe a altora.
Nu i-a întrebat nimeni
Decizia de a demola gardul îi aparţine Primăriei Zalău, care reabilitează şcoala „Mihai Eminescu”, din apropierea centrului „Speranţa“. Primăria avea nevoie de un drum de acces pentru maşinile care transportă materiale de construcţii în şantier.
„Din păcate, pe noi nu ne-a consultat nimeni când a gardul a fost îndepărtat. Pur şi simplu, ne-am trezit în urmă cu aproape două luni că nu mai există gard. Suntem puşi într-o situaţie extrem de neplăcută, deoarece la noi sunt şi 35 de copii care suferă de retard mental grav şi care locuiesc aici în permanenţă. Dacă ar reuşi să iasă pe stradă, ar putea să se întâmple incidente grave“, explică Mihai Boldan, directorul centrului.
Boldan a mai declarat că s-ar fi putut găsi şi alte soluţii pentru un drum înspre şcoala „Mihai Eminescu“, prin spatele clădirii de la „Speranţa“.
Asistenţă socială pentru 100 de copii
Pe de altă parte, Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj susţine că nu exista varianta unei alte căi de acces înspre şantierul deschis de primărie.Ea mai spune că la insistenţele instituţiei pe care o reprezintă, reprezentanţii municipalităţii au promis că vor rezolva problema în cel mai scurt