Adela Sălceanu, medic primar psihiatru la Spitalul „Obregia“ din Capitală, îi învaţă pe bolnavii de schizofrenie cum să-şi anticipeze „căderile“ şi îi ajută să-şi afle talentele. Doctoriţa Sălceanu este un medic atipic. Nu poartă halat şi nici saboţi albi marca Scholl, cum au medicii de spital. Umblă în blugi şi tricou şi cea mai mare parte a timpului şi-o petrece stând de vorbă cu amicii ei de la centrul „Trepte".
Aceştia suferă de schizofrenie sau de alte tulburări psihice şi vin la ea ca să îi povestească orice, de la securiştii „care le controlează viaţa cu ajutorul cipurilor implantate sub piele" până la ultima dragoste neîmplinită.
Mai citeşte şi:
Bucureştenii, bolnavi de scenarită: „Orice zvon care le ajunge la urechi le schimbă viaţa”
Ea îi ascultă, vorbeşte cu ei şi îi ajută să se înţeleagă pe ei înşişi. Când se iveşte ocazia, pune umărul ca ei să-şi găsească şi un job.
„Adevărul": Cum vi se adresează pacienţii?
Adela Sălceanu: Marea majoritate îmi spun "Adela", pentru că eu le cer aşa. Încerc astfel să le transmit că vreau să stabilim o relaţie de colaborare şi că ne ajută o formulă de adresare orizontală. Sigur, aici intervin cutume culturale, pentru că în România se foloseşte pronumele personal de politeţe. Iniţial sunt destul de timoraţi, însă văzând şi pe alţii că îmi spun pe nume, până la urmă acceptă să-mi spună "Adela". Mulţi aleg o formulă de compromis şi îmi spun "doamna Adela".
Şi dumneavoastră cum le spuneţi lor, bolnavilor?
„Beneficiari" (râde). Termenul folosit de statele avansate în această terapie este de „user", însă tradus la noi sună aiurea: „consumator". Aşa că aici, la Departamentul de Psihiatrie Comunitară şi Reintegrare Psihosocială „Trepte", le spunem „beneficiari". Centrul a fost creat în 2000, la iniţiativa Ligii de Sănătate Mintală, şi primii beneficiari car