Scriitorul român stabilit la New York, din 1986, a fost prezent în aceste zile în Spania, la Granada, unde a oferit un interviu cotidianului "Diario de Sevilla" în care analizează expulzările ţiganilor din Franţa dar şi procesul lui Ceauşescu, din 1989.
"Candidat anul trecut la Premiul Principe de Asturias pentru Literatură, scriitorul român Norman Manea, a fost prezent în această săptămână în Granada, unde a ţinut mai multe conferinţe despre una din temele pe care le-a trăit cel mai de aproape: exilul.
Acest bărbat, născut în 1936, cunoaşte lagărele de concentrare, căci a fost internat într-unul nazist, timp de cinci ani, împreună cu familia sa, şi cunoaşte şi dictaturile, fugind de regimul lui Ceauşescu", scrie Diario de Sevilla, care l-a intervievat pe scriitorul român:
Mai există lagăre de concentrare?
Norman Manea: Da, deşi nu în România. Ştiu că sunt în Sudan, în Coreea de Nord, poate chiar şi în Iran... Toate dictaturile au avut nevoie de coloniile lor penitenciare.
Nu se poate spune că ceea ce s-a petrecut în Franţa, cu decizia lui Sarkozy de expulzare a ţiganilor români are ceva din lagărele de concentrare?
S-ar putea spune asta, da. Dar ar rezulta ceva forţat faţă de realitate. Dintr-un punct de vedere legal, lagărele de concentrare naziste aveau nevoie mai întâi de legi rasiste, care erau aprobate pe loc, pentru a face loc fazei a doua, a lagărelor de exterminare. Astăzi, în Europa, nu mai există legi rasiste. Dar măsura de expulzare a lu Sarkozy mi se pare ilegală.
Citeşte pe adevarul.es ce spune scriitorul român despre apariţia dictaturilor, cine e de vină pentru instalarea regimurilor totalitare, ce părere are Manea despre execuţia lui Ceauşescu şi de ce crede că a eşuat comunismul