În trimestrul al treilea al acestui an, situaţia ţării noastre s-a îmbunătăţit în ceea ce priveşte probabilitatea de încetare de plăţi. Sursa: Codrin Prisecaru
1 /.
România a coborât două poziţii în clasamentul statelor cu cel mai mare risc de faliment. Totuşi, ţara noastră a rămas în top 10 state cu cea mai mare probabilitate de încetare de plăţi, potrivit indicatorilor calculaţi de analiştii companiei de monitorizare a pieţei financiare Credit Market Analysis (CMA).
Irlanda şi Portugalia "ne-au ajutat"
În raportul anterior al celor de la CMA, România se poziţiona pe locul opt, însă acum analiştii companiei de monitorizare au considerat că Irlanda şi Portugalia (două state care fac parte din PIGS - Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania) au o situaţie mai precară decât noi. Astfel, Irlanda, cu o probabilitate de încetare a plăţilor de 33%, a intrat în top direct pe locul 6, iar Portugalia, cu un indicator de 30,2%, direct pe poziţia a noua. Ca urmare, România, cu o probabilitate de încetare a plăţilor de 22,1%, a coborât de pe locul 8 pe 10.
Şi la capitolul primei de risc (credit default swap-ul - CDS) al titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani situaţia României s-a îmbunătăţit. CDS-ul a scăzut de la 4,107 puncte în trimestrul al doilea la 3,509 puncte procentuale în trimestrul al treilea, se arată în raport. Totuşi, rămânem pe locul cinci în Europa la acest capitol. CDS reprezintă costul asigurării contra unei încetări plăţi pentru obligaţiunile guvernamentale emise de România şi este un instrument financiar utilizat de investitori pentru a se proteja faţă de riscul de neachitare al unui creditor.
România este considerată de investitori mai riscantă decât ţări precum Letonia, Ungaria şi Bulgaria, aflate, de asemenea, în topul statelor cu cel mai mare risc de faliment în trimestrul trei din 2010. @