Avocaţii bancherilor au contestat în instanţă decizia autorităţilor italiene
Ieri a avut loc prima audiere
Pentru prima oară în istoria statului suveran papal, Vaticanul a deschis un proces la un tribunal din Italia pentru a debloca active de 23 milioane de euro ale Băncii Vaticanului, puse sub sechestru de autorităţile de la Roma într-o investigaţie privind spălarea de bani.
Avocatul Vincenzo Scordamaglia, care reprezintă Institutul pentru Lucrări Religioase, numele oficial al Băncii Vaticanului, a afirmat, citat de Mediafax, că a deschis, joi, un proces la un tribunal din Roma pentru a contesta instituirea sechestrului asupra unor active de mai multe milioane de euro, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Prima audiere a fost programată pentru ieri.
Preşedintele Băncii Vaticanului, suspectat de spălare de bani
Autorităţile italiene au luat în septembrie decizia, fără precedent, de a bloca fonduri de 23 de milioane de euro ale Băncii Vaticanului într-un cont deschis la banca Credito Artigiano. Cei mai importanţi doi şefi ai instituţiei de credit, Ettore Gotti Tedeschi şi Paolo Cipriani, au fost puşi sub investigare pentru încălcarea normelor referitoare la spălarea de bani.
Cei doi bancheri sunt suspectaţi că nu au respectat o normă dintr-o lege italiană din 2007, prin care se încearcă prevenirea spălării de bani. Norma prevede ca obligatorie menţionarea mandatarului tuturor operaţiunilor financiare, scopul şi natura acestora. Poliţia financiară a pus, totodată, sechestru preventiv pe fonduri de 23 de milioane de euro depozitate de banca Vaticanului la altă instituţie de credit. Publicaţia Repubblica titra, în ediţia din 21 septembrie, că banii se aflau într-un cont curent deschis la sediul Credito roman Artigiano Spa. În atenţia procurorilor se aflau şi două operaţiuni de transfer de 20 de milioane de euro pe