Nu mai puţin de 103 maramureşeni au contactat virusul în ultimele trei luni, de patru ori mai mult faţă de anul trecut.În ultimele trei luni, municipiul Baia Mare a devenit un adevărat focar de hepatită. „Boala mâinilor murdare“ a afectat 103 maramureşeni, dintre care 36 sunt locuitori din Baia Mare. Medicii pun totul pe seama igienei precare.
„În urma rapoartelor întocmite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, s-a constatat că există o creştere alarmantă cu privire la apariţia numărului mare de îmbolnăviri cu virusul Hepatic A. Numai în semestrul al III-lea, adică iulie-august-septembrie, 103 maramureşeni au ajuns internaţi la spitalele de boli infecţioase din judeţ, din care 50 sunt bărbaţi iar 53 sunt femei“, a declarat Călin Man, directorul interimar al DSP Maramureş.
Cele mai multe cazuri de bolnavi la Baia Mare
Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri la Baia Mare s-au înregistrat în cartierul Vasile Alecsandri, respectiv 24 de cazuri, în zona Horea-Electrolizei, şase cazuri, cartierul Ferneziu, trei, Cartierul Gări,i doi pacienţi iar în Craica, un singur caz. Nici în Sighetu Marmaţiei situaţia nu stă pe roze, de acolo fiind raportate 23 de îmbolnăviri. Totodată, din regiunea Ulmeni-Chelinţa-Ţicău, şase persoane au ajuns pe patul de spital infectaţi cu virusul Hepatitei A, iar din Ponorâta medicii au raportat un singur caz.
S-au făcut vaccinuri „preventive“
Reprezentanţii DSP Maramureş spun că au început să vaccineze copiii din zonele cu risc încă din luna august. „Având în vedere situaţia dată, la nivelul municipiului Baia Mare au fost vaccinaţi preventiv 186 de copii de etnie rromă din zona străzilor Luminişului, Electrolizei, Craica dar şi 16 persoane din localitatea Ponorâta“, a subliniat Călin Man. „Vaccinările au fost făcute ca să oprim evoluţia ciclică a virusului“, a adăugat acesta.
Cum se transmite