Premieră jurnalistică: reporterii Libertăţii au pătruns intr-un depozit natural cu reziduuri toxice asemănătoare cu cele care 'au inundat' Ungaria.
Peste şase milioane de tone de "otravă roşie" adunate intre burţile dealurilor de la marginea Tulcei. Un imens depozit natural în care şlamul - substanţa roşie care, în Ungaria, şi-a croit drum ucigaş peste vieţile şi peste casele oamenilor - e ţinut captiv. Reporterii Libertăţii au intrat în imensa “oală” cu reziduuri toxice.
La vreo trei kilometri de combinat, undeva pe partea stângă a drumului care te scoate din Tulcea, se ridică, precum o fortăreaţă, un imens mal de pământ “tapetat” cu roci de carieră. “Digul de apărare ce ţine şlamul roşu în haldă are 43 de metri înălţime peste nivelul mării şi este căptuşit cu geocelulă impermeabilă, în care substanţa nu se poate infiltra şi nu poate trece pentru a se revărsa în balta Câşla, aflată de cealaltă parte, la vreo opt sute de metri”, ne explică Nicolae Anghelovici, directorul combinatului Alum. După verificări la sânge făcute de agenţii de pază postaţi la intrarea în “baza secretă”, dar şi după obţinerea unor aprobări de la Bucureşti, păşim pe teritoriul “otrăvii roşii”. Suntem primii jurnalişti care reuşesc acest lucru. Locul e păzit de zeci de agenţi
De la înălţimea digului de protecţie lat de 150 de metri ni se desfăşoară înaintea ochilor “marea roşie” de reziduuri toxice. Aceeaşi substanţă care, în Ungaria, a ucis totul în calea ei în urma accidentului produs la o uzină similară cu cea de la Tulcea.
La mal, şlamul s-a uscat, chiar s-a crăpat. Un sistem de irigaţii funcţionează zi şi noapte pentru a umezi suprafaţa substanţei care s-a solidificat. “Am luat amenzi din cauza vântului care duce în oraş praful de şlam, aşa că acum udăm substanţa”, dezvăluie cu sinceritate Anghelovici. Locul, prins între coamele dealurilor din zonă, este obiec