Chiar dacă preţurile locuinţelor din Craiova au scăzut semnificativ în ultimii ani, ajungând să fie cu până la 35% mai mici, numărul tranzacţiilor încheiate se menţine scăzut. Totuşi, reprezentanţii agenţiilor spun că piaţa imobiliară s-a stabilizat.
La doi ani de la blocarea pieţei imobiliare, reprezentanţii agenţiilor imobiliare întrevăd în sfârşit o schimbare. „Nu putem vorbi de o deblocare a pieţei, ci de un interes crescut al cumpărătorilor. Deblocarea pieţei imobiliare nu va avea loc decât în minimum şase luni de la reînceperea creşterii economice în România“, a declarat Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare. Băncile, la rândul lor, vor avea o influenţă semnificativă. „În ultimele trei luni, lucrurile au mers mult mai bine în piaţă. Totuşi, comparativ cu 2007, numărul tranzacţiilor s-a redus cu 80%, dar piaţa s-a stabilizat. E un ritm constant al tranzacţiilor şi cred că aşa e normal să fie. Problema este însă că băncile au cam terminat fondurile pentru «Prima Casă» şi rămâne de văzut ce se va întâmpla în momentul în care nu se vor mai aproba credite prin acest program“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei UNIC, care a explicat că se vând cel mai bine locuinţele pe „Prima Casă“ şi pe programele financiare derulate de bănci (sunt în piaţă unele bănci care au lansat o serie de produse financiare cu dobândă avantajoasă pentru cumpărarea de locuinţe).
Unii proprietari sunt dispuşi să negocieze până la 50% din valoare
Oricum, potrivit reprezentanţilor agenţiilor, clienţii sunt din ce în ce mai atenţi şi mai pretenţioşi la detalii şi la preţul plătit. „Proprietarii care cer foarte mult nu au nici o şansă să vândă“, a precizat Nicu Răduţ. Nu este de mirare că preţurile sunt semnificativ mai mici (cu până la 35%) faţă de anii trecuţi. În plus, proprietarii care sunt hotărâţi să vândă sunt dispuşi să lase destul de