Până la urmă, noua lege a pensiilor va intra pe deplin în vigoare mult mai târziu decât şi-au propus susţinătorii ei. Iar până atunci, cu siguranţă, va fi uitat traseul sinuos şi discutabil al primului ei botez parlamentar.
Nu se îndoieşte nimeni că votul final de la Camera Deputaţilor a fost un matrapazlâc, aşa cum, de altfel, n-a fost prima oară când s-a adoptat un act normativ fără a se ţine cont de numărul voturilor exprimate. Metoda are aceeaşi vârstă cu democraţia noastră originală. Doar că acum s-a sărit calul. Adică voturile au fost de două ori mai multe decât cei prezenţi în sală, o diferenţă care a frapat, pe bună dreptate.
Plângerea penală promisă de opoziţie împotriva şefei Camerei Deputaţilor, care a condus şedinţa, şi a secretarului va fi însă cu două tăişuri. Odată spartă gheaţa, s-ar putea constata că de infracţiunea de abuz în serviciu s-ar face vinovaţi şi lideri ai PSD, care au condus şedinţe parlamentare cu vot discutabil pe anumite legi, cu ani în urmă. Este foarte posibil ca foarte multe dintre aceste abateri să se fi prescris între timp. Excepţii ar fi doar cazurile în care s-ar demonstra că fapta a generat consecinţe deosebit de grave, iar pedeapsa ar urca de la maximul uzual de 5 ani la 15 ani. Până să se ajungă la vreun verdict, un singur lucru este cert: dacă n-ar fi existat obişnuinţa punerii voturilor "din burtă" la unele şedinţe parlamentare, astăzi n-am fi avut niciun scandal de acest fel. Puţin probabil, totuşi, ca năravul să fie abandonat. Votul cu cartela colegului e deja o obişnuinţă, iar aleşii puterii şi ai opoziţiei se acuză deseori unii pe alţii că nu erau în sală la momentul apăsării butoanelor "Da" sau "Nu".
Aşadar, graba adoptării legii s-a transformat într-o întârziere de câteva luni. Curtea Constituţională şi-a adus şi ea aportul, dar preşedintele a optat pentru corectarea legii şi a return