In toata Europa, sistemele de pensii se reformeaza. In Franta se iese in strada. In Belgia se iese in strada. Mecanismele nationale care au functionat atatia ani, nu mai fac fata. Sistemul e prost. Vorba lui Pambuccian, platim toate greselile statelor si imprumuturile facute de ele in ultimii 50 de ani.
Intr-o Uniune, sistemele de pensii ar trebui si ele armonizate. Nu poti functiona pe sisteme radical diferite, dar nu le poti nici uniformiza abrupt. Le Monde de astazi deschide ziarul tocmai cu aceasta reforma. Reformele sunt dureroase si partea proasta e ca nici nu stii daca viitorul mecanism va fi mai bun. Deocamdata se doreste a fi sustenabil. Ce inseamna asta pentru cei care se vor pensiona, e mai dificil de explicat.Iata cum functionau sistemele de pensii in cateva tari.
Franta
Sistemul de pensii in Franta nu este uniform, dar e organizat in functie de sectorul de activitate. Exista un sistem pentru salariatii din sectorul privat, sisteme speciale pentru salariatii din sectorul public si regime pentru non-salariati (profesiuni liberale, artizani, comercianti si agricultori). In ceea ce priveste salariatii din sectorul privat, trebuie sa cotizeze toti pentru asigurarea de batranete, oricare ar fi cuantumul remuneratiei lor. Regimul general este gestionat de catre Casa nationala de asigurari de batranete (CNAV), toti salariatii din sectorul privat avand de asemenea obligatia de a fi afiliati la un sistem de pensii complementar, organizat de catre AGIRC (pentru salariatii cadre manageriale) si ARRCO (pentru salariatii care nu sunt cadre manageriale).
Pentru a beneficia de o pensie de varsta la plafonul maxim, trebuie ca asiguratul sa aiba 65 de ani sau sa fi cotizat 160 de trimestre (pentru persoanele nascute dupa 1948). Daca interesatul nu indeplineste conditiile pentru a obtine pensia cu plafon maxim, pensia ii va fi ca