Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a anunţat că viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) va include mecanisme de intervenţie pe piaţă, care să asigure o anumită stabilitate a preţurilor şi a veniturilor agricultorilor. "Ne gândim chiar la nişte mecanisme de tip fonduri mutuale asiguratorii prin care, cu contribuţie de la bugetul public, dar şi cu contribuţie privată, să se poată asigura stabilitatea veniturilor agricultorilor chiar şi în condiţii de volatilitate, de fluctuaţie mai mare pe piaţă", a declarat Cioloş, vineri, într-un mesaj video transmis la conferinţa Europuls cu tema "Priorităţile României în cadrul UE: orizont 2020", informează Mediafax.
Cioloş a mai anunţat apariţia, până la sfârşitul anului, a două proiecte legislative. "Unul priveşte politica de calitate în sectorul agro-alimentar şi care va viza în mod specific inclusiv produsele agricole din zona montană, dar şi proiectul legislativ privind sectorul laptelui prin care după 2015, odată cu dispariţia cotelor de lapte, să putem asigura o anumită stabilitate a pieţei şi a producţiei acestui sector", a spus el.
Comisarul european a explicat că viitoarea Politică Agricolă Comună se va menţine structurată pe doi piloni complementari. "Un prim pilon se va concentra pe susţinerea financiară directă către agricultori - şi aici o să avem o susţinere financiară pentru a asigura o stabilitate a veniturilor agricultorilor de bază, dar şi susţinere financiară care să ia în considerare modul în care agricultorii, prin practicile agricole, asigură buna gestiune a resurselor naturale", a spus Cioloş.
Oficialul CE a adăugat că în primul pilon al plăţilor directe va fi asigurată şi susţinerea financiară a zonelor defavorizate, a unor categorii de exploataţii şi a fermelor mai mici, care au o eficienţă economică în condiţiile de producţie specifice anu