Situate pe un zăcământ salin, Lacul Ştiucilor şi Stufărişul de la Sic formează un peisaj unic în regiune. În acest petic de deltă sălăşluiesc peşti cu renume de monştri şi peste 100 de specii de păsări. Legendele care împletesc istoria şi miturile acestui loc se ţes doar prin viu grai. Sunt multe poveşti din bătrâni, dar tot mai puţini oameni care le poartă mai departe.
Numai Dumnezeu ştie pe câte mese s-a împrăştiat sarea din părţile Gherlei şi Sicului, de 2.000 de ani, de când târnăcoapele romane i-au spart prima dată cristalele.
Mai citeşte şi:
VIDEO Colţ de rai: Cazanele Dunării, o zonă magică
Şi tot numai El ştie de ce a aşezat, între dealurile cu moţ de pădure peisajul rupt parcă din altă lume, pe care oamenii locului îl numesc „Delta Ardealului".
Două drumuri paralele
Din buricul Clujului la Sic se poate ajunge pe două trasee. Drumul European E576 este lat şi neted ca-n palmă şi ţine „drept" de la Cluj la Gherla, prin Apahida, Jucu şi Bonţida. Pe marginea lui sunt ridicate fabrica Nokia şi „mai încolo" Versailles-ul Transilvaniei, castelul de la Bonţida.
În Gherla faceţi dreapta, către Nicula, şi apoi prin satele Bonţ şi Săcălaia, cam pe acelaşi traseu pe care îl avea, pe vremea romanilor, drumul sării, dintre Gherla şi Sic. Distanţa de aproximativ 60 de kilometri se parcurge în maximum o oră şi jumătate.
Celălalt traseu, drumul judeţean D109, e un fir şubred de asfalt, ciuruit de gropi. Şoseaua şerpuieşte printre dealuri, paralel cu europeanul. În această lume, huruitul bolizilor este înlocuit de mugetele vitelor, iar veştile „de dincolo", din „civilizaţie" ajung aici bruiate.
Maşinile străine nu prea se încumetă să pătrundă, în vreme ce Daciile merg cu „burta suptă". Pe drumul judeţean se poate ajunge pe traseul Cluj-Napoca - Apahida - Jucu - Viştea - Coasta, urmând indicatoarele cătr