Prim-ministrul Luxemburgului, presedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker, a admis intr-o declaratie tinuta la Washington ca euro este "un pic prea puternic", dar a subliniat ca acest lucru dovedeste ca pozitia celor care prezic disparitia monedei unice europene este neintemeiata.
Declaratia a fost facuta la "European Institute" din Washington, prilej cu care Juncker a precizat si ca actuala criza mondiala nu a afectat increderea in moneda euro, informeaza Irish Times.
Ambasadorul Olandei i-a atras atentia insa ca diplomatii europeni in SUA sunt destul de des intrebati daca Uniunea Europeana se va dezintegra in curand si cand estimeaza ca moneda unica va inceta sa existe.
"Cursul euro-dolar a ajuns la 1,4 si nu sunt deloc fericit cu aceasta situatie", a admis Juncker, precizand insa ca euro este o moneda puternica, "cea mai puternica din lume".
"Euro este euro si nimic neplacut din cele previzionate in ultimele luni nu s-a intamplat: nicio cadere, nicio criza majora pe teritoriul tarilor europene care au aderat la moneda unica europeana", a subliniat el.
Intrebat de ce parte a baricadei este in "razboiul" dintre moneda americana si cea chineza, Juncker a replicat: "Eu sunt de partea Europei".
"Diferenta fundamentala intre SUA si UE este ca noi ascultam China inainte de a deschide gura si de a-i vorbi. Ceilalti vorbesc, dar nu asculta", a explicat presedintele Eurogroup.
El a mai spus ca in discutiile cu parteneri chinezi le-a explicat ca o valoare cat mai apropiata de realitate a monedei nationale, yuanul, ar fi in avantajul ambelor parti, si al Chinei si al economiei globale, dar partenerii de la Beijing nu au fost de aceeasi parere.
Premierul chinez Wen Jiabao a averizat recent Europa sa nu forteze China in a creste valoarea yuanului, deoarece aceasta masura va afecta eco