Nu de puține ori fiecare dintre noi ne-am întrebat cine sunt luptătorii cu mască pe figură, baston sau scut de intervenții. Înfățișările lor creează fiori pe șira spinării, ori de câte ori își fac apariția.
Părerile sunt împărțite... Unii îi aplaudă că sunt mereu în prima linie, alții îi blamează pentru acțiunile mai puţin ortodoxe. Cu toate acestea, ei sunt cei care veghează ca noi să ne bucurăm de viață, în liniște și armonie.
Zi și noapte, în priză
Detașamentul mobil de intervenții al Jandarmeriei ialomiţene, cunoscut drept „mascați“, este compus din aproximativ 100 de luptători. Nu a existat incident, manifestare publică, scandal sau chiar reglări de conturi în care „băieții cu mască pe figură“ să nu fie prezenți. În marea majoritate a cazurilor, intervenția lor a făcut ca problemele să nu degenereze.
„Tot ce facem, facem pentru siguranța cetățeanului, indiferent de oră, loc sau moment și sub acoperirea legii. Nu avem program de lucru stabil, suntem în priză și când suntem acasă, alături de familie. Când sună telefonul, suntem deja plecați“, spune comandantul detașamentului antitero, sub protecția anonimatului. Față de ceilalți colegi din cadrul Jandarmeriei, luptătorii antitero au un program draconic de pregătire.
Mascatul din grupa de intervenții speciale se antrenează atât în cadrul unității, alături de colegi, dar și individual, în timpul său liber. Oricare luptător din detașament trebuie să aibă o rezistență fizică și psihică deasupra celorlalți, pentru a nu-l face vulnerabil în situații limită.
Pe lângă antrenamentele în sala de pregătire, mascații efectuează, frecvent, exerciții de autoapărare cu sau fără armă sau luptă corp la corp, cu instructori experimentați în acest domeniu. „Jandarmul de la intervenție mobilă trebuie să fie tot timpul la capacitate maximă de efort, pentru că există permanent ri