Procesul de recalculare a pensiilor speciale a fost suspendat de magistraţi. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au suspendat vineri Hotărârea de Guvern (HG)737/2010. Sursa: Florin Băltărețu
Pe perioada suspendării, foștii angajați pe posturi de „personal auxiliar în justiție” (majoritatea grefieri și arhivari) vor trebui să primească pensiile netăiate. Decizia a fost luată după precedentul creat de judecătorii Curţii de Apel din Cluj, cei care au suspendat HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militarilor.
Curtea de Apel Bucureşti are pe rol un proces intentat guvernului de Asociaţia Naţională a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor şi Parchetelor (formată, în mare parte din foşti grefieri şi arhivari).
Hotărârea judecătorilor nu este definitivă, însă este executorie (se pune în aplicare imediat, în cazul celor care au depus acțiune în instanță) şi e valabilă (în cazul în care, la recurs, Curtea Supremă va lua aceeaşi decizie) până la pronunţarea pe fond a instanţei.
Decizia se referă la metodologia de recalculare a pensiilor de serviciu a personalului auxiliar din instanţe şi parchete, metodologie care se regăseşte şi în noua Lege a pensiilor, declarată constituţională de magistraţii Curţii Constituţionale.
Premierul Emil Boc a precizat că nu a văzut motivarea Curţii de Apel Bucureşti, dar a subliniat că Legea pensiilor a fost declarată constituţională de către CCR şi ea se va aplica. ”N-am văzut nicio motivare. Legea (n.r. - a pensiilor) a fost declarată constituţională de către CCR şi ea se aplică. Nu ştiu chestiunea punctuală care a avut loc într-o instanţă sau alta, legea este constituţională şi merge mai departe”, a spus Boc, citat de Agerpres.
Noua lege a pensiilor nu a fost promulgată însă de preşedintele Traian Băsescu, care a retrimis-o parlamentului cu propunerea de scădere a vârstei de pen