136.704 lei. Aceasta este suma pe care sălăjenii au direcţionat-o către Serviciul Mobil de Urgenţe Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din procentul de 2 la sută din impozitul pe venit. Pregătirile pentru înfiinţarea SMURD în Sălaj sunt pe ultima sută de metri. Au fost şcolarizaţi paramedicii şi, pană la sfârşitul acestei luni, vor fi cumpărate trei ambulanţe.
„SMURD nu există încă în Sălaj, însă la înfiinţarea acestui serviciu se lucrează chiar acum. Dacă nu anul acesta, cel mai târziu în martie anul viitor, Sălajul va beneficia de acest serviciu“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, Adrian Chichişan, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Porolissum Sălaj.
Paramedici şcolarizaţi
„Circa 80 la sută din ceea ce depinde de noi s-a făcut deja. Paramedicii au fost şcolarizaţi. Vor mai fi cumpărate încă trei ambulanţe prin Programul Operaţional Regional, cel târziu la sfârşitul acestei luni. Noi vom avea ambulanţe fără serviciu de reanimare, dar asta numai pentru că, pe acest tip de maşină, este necesar să lucreze medici şi asistente. Iar deocamdată, în Zalău, nu există această posibilitate. Însă acest lucru se discută, iar pe viitor vom face un protocol cu Clujul în acest scop“, a afirmat şeful ISU Sălaj.
Pe de altă parte, Chichişan a mai spus că, în această perioadă, se aşteaptă rezultatul unei licitaţii pentru achiziţionarea a două ambulanţe, licitaţie realizată de Ministerul Sănătăţii. Totuşi, această achiziţie nu va fi făcută din procentul de 2 la sută. „S-a convenit ca sumele provenite din impozitul pe venit, din toată ţara, să fie centralizate la Târgu Mureş, iar pe măsură ce vom avea nevoie de bani, vom face cerere“, a explicat inspectorul şef al ISU.
„Sălajul rămâne mereu în urmă“
Locuitorii Zalăului aşteaptă cu încredere apariţia la Zalău a Serviciului Mobil de Urgenţe Reanimare