După un an în care recolta de piersici şi caişi a fost distrusă de îngheţ, iar cireşele sunt mai puţine cu 20 la sută, toamna aduce mere din belşulg. Producătorii din judeţ au început mai repede culesul, însă merele nu mai au gustul de altădată şi au preţuri piperate
Vremea rea a cam stricat calitatea merelor anul acesta, deşi nu a afectat prea mult cantitatea acestora. Marii produccători şi engross-işti bistriţeni spun că recoltele vor fi destul de bune, însă, pe mesele din oraş, merele ajung tot la un preţ dublu decât în depozit.
Multe mere, dar nu aşa de bune
Producţia de mere a Staţiunii Cercetare şi Dezvoltare Pomicole Bistriţa-Năsăud va fi mai mare anul acesta faţă de 2009. Directorul staţiunii, Ioan Platon, spune că, din punct de vedere cantitativ, producţia va fi bună, însă nu şi calitativ. „Soiurile de mere mai sensibile precum Golden Delicios, Starkinson şi Jonathan au avut de suferit. La acestea estimăm să avem o producţie de 30-40%. În schimb, la soiuri precum Aura, Auriu de Bistriţa, soiul Generos de Voineşti şi soiul străin Florina ne aşteptăm la o producţie de 90%", explică directorul Staţiunii. Culesul merelor a început mai repede decât în alţi ani. Platon mai spune că, din cauza temperaturilor înregistrate în acest an, merele au ajuns mai repede la maturitate, de aceea culesul lor a început de la 1 septembrie, nu de la 15 septembrie ca în fiecare an. La Pombis, unul dintre cei mai mari cultivatori de mere din judeţ, preţul de pornire al unui kilogram de mere este de 1,5 lei. „ Merele pe care le vindem în piaţă vor costa 1,5 lei kilogramul, iar cei care vor cumpăra cantităţi mai mari, vor plăti în jur de 1,24 lei pe kilogramul de mere", spune Aurel Onigaş, directorul societăţii Pombis.
În piaţă, merele costă 2 lei
Comercinaţii din piaţa Decebal spun că sunt obligaţi să vândă merele mai scump, pentru că preţuri