Aproximativ 60% din economiile lumii vor fi atat de indatorate pana in 2060 incat ratingul va fi coborat la nivelul "junk", cel mai redus rating care poate fi acordat, falimentand practic acele tari, scrie intr-un raport agentia de rating Standard & Poor's, care avertizeaza ca si incercarile de a rezolva problema vor duce la instabilitate sociala.
Raportul (PDF), intitulat "Global Aging 2010: An Irreversible Truth", releva ca procentul populatiei imbatranite va fi atat de mare, incat multe tari nu vor mai putea face fata costurilor pentru sanatate si alte servicii sociale, noteaza Rawstory.
Din moment ce oamenii batrani traiesc mai mult, datorita calitatii mai bune a serviciilor medicale, proportia dintre acest segment si restul populatiei creste, insemnand ca numarul muncitorilor pe care se bazeaza sistemul, pentru plata acestor servicii sociale, se micsoreaza.
Raportul mai precizeaza ca eforturile guvernelor de a reduce aceste cheltuieli vor "testa dur coeziunea sociala". Autorii raportului recunosc faptul ca opinia publica, in general, este nefavorabila cand vine vorba de reducerea serviciilor sociale.
In prezent, una din opt tari are ratingul coborat pana la calificativul "junk", insemnand ca datoria lor este atat de riscanta incat nici cei mai cutezatori investitori nu se vor incumeta sa o cumperee. Aproape 30% dintre tari au ratingul AAA, cel mai bun calificativ posibil.
Dar, pana in 2060, daca tendinta actuala se mentine, aproape 60% dintre tari vor avea ratingul coborat la calificativul "junk", in timp ce un numar foarte de mic de state, sau poate chiar deloc, vor avea AAA. SUA vor ajunge, cel mai probabil, la calificativul "junk".
Cand datoria unei tari este coborata la nivelul "junk", guvernului ii este practic imposibil sa mai imprumute bani. Daca guvernul functioneaza pe deficite, dupa