Deşi temperaturile scad în fiecare noapte până la şase grade Celsius, în Galaţi încă nu s-a dat drumul la căldură în sistemul centralizat.
Mulţi gălăţeni care nu şi-au permis să îşi instaleze centrale termice sunt nevoiţi să stea înfofoliţi în propriile case şi să mai pună o pătură în plus la culcare pentru a rezista frigului.
Un asemenea caz este al familiei Rotaru, a căror fetiţă de opt ani, Mădălina - mezina familiei, este nevoită să stea în casă cu căciula pe cap, iar lecţiile şi le face tremurând de frig. Veniturile sunt reduse şi nu îşi permit un calorifer electrric.
„Avem doi copii şi un singur salariu. Nu avem calorifer electric, nu avem de unde să ne încălzim. De la asociaţie nu ne-au spus când ne vor da drumul la căldură", ne-a declarat Luminiţa Florentina Rotaru (34 de ani), casnică.
Vrea căldură, dar se gândeşte cu groază şi la factură. „Pe de altă parte, este rău şi dacă vine căldura mai devreme, pentru că trebuie să plăteşti mai mult", adaugă Luminiţa Rotaru.
În Buzău, căldură la cerere
Furnizarea căldurii a început în Buzău la sfârşitul săptămânii trecute, dar numai acolo unde Asociaţiile de Proprietari au solicitat.
Reprezentanţii regiei de termoficare spun că numai jumătatea dintre aceştia i-au chemat pentru deschiderea vaenlor din subsoluri. Restul, preferă să mai îndure frigul, pentru a mai scăpa măcar o lună de facturile la întreţinere mărite de costurile căldurii.
În Focşani, după program
În Focşani, ENET dă căldură în apartamente după un program strict, de la ora 18.00 până la ora 7 dimineaţa. Din cauza acestui program, cei care au cel mai mult de suferit în aceste zile friguroase sunt elevii, aflaţi la ore exact în timpul în care caloriferele sunt reci.