Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivit unor estimări oficiale ale Ministerului Educaţiei. Toţi cei care vor să înceapă şcoala în străinătate la începutul anului viitor se pregătesc deja de admitere. Pentru cursurile care încep în februarie 2011, termenul limită de trimite a aplicaţiilor este 15 octombrie. Sursa: Razvan Valcaneantu
Fundaţia Dream Foundation a intermediat accesul a peste 50 de tineri din România la programele de studiu din străinătate.
"Nu oferim burse, însă consiliem studenţii în aşa fel încât să ne asigurăm că sunt acceptaţi acolo unde îşi doresc să studieze. Dream Foundation face prima selecţie a dosarelor după care dosarele acceptate trec în faza a doua şi sunt evaluate de instituţii. Facilităm accesul la instituţii internaţionale la care studiile sunt gratuite, iar studentul trebuie să îşi asigure doar cazarea şi masa", susţine Ioana Axinte, managerul fundaţiei în România.
În acest moment, fundaţia selectează candiaţi pentru cursurile ce vor începe în februarie anul viitor, a căror termen limită de aplicaţie este pe 15 octombrie. Astfel, sunt disponibile cursuri gratuite în 16 universităţi din Danemarca.
Procesul de selecţie durează între o lună şi două luni. Pentru universităţile a căror cursuri încep în septembrie se recomandă completarea aplicaţiilor încă din primele sesiune de admitere pentru a vă mări şansele de a fi acceptaţi. Costurile percepute de fundaţie reprezinţă o taxă de 20 de euro.
O altă organizaţie care intermediază plecarea tinerilor la studii în străinătate este Hakes, care recrutează on-line viitori studenţi pentru 23 de instituţii partenere din ţări membre ale UE, precum Danemarca, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Italia, Spania, Olanda, dar şi pentru Statele Unite ale Americii. Organizaţia cere o taxă de trimitere a formularului, în valoare de 20