Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România susţine politica de curs a Băncii Naţionale a României, deşi tot mai multe voci din lumea bancară solicită deprecierea cursului de schimb, acuzând Banca Centrală că menţine un curs artificial.
”Asemenea voci nu sunt nici întâmplătoare, nici inocente şi nici la început de carieră. Ele şi-au mai făcut auzit glasul, fie solo, fie în cor, fiind taxate de fiecare dată drept false, întrucât au în vedere nu interesul economiei româneşti, ci câştigurile capitalurilor speculative care operează prin bănci”, a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR şi Co-Presedintele Consiliului de Export al Romaniei.
Acesta a adăugat că „bocitoarele de azi regretă vremurile când aşa-zişii 'investitori', îndeosebi străini (în fapt speculanţi sadea), făceau jocurile în piaţa valutară a României, tranzacţionând zilnic circa 80% din masa valutară din piaţă cu profituri fabuloase din jocurile de curs şi din dobânzile bancare”.
Potrivit unui comunicat ANEIR, aşa-zişii investitori speculează instabilităţile din orice ţară de tipul României inclusiv cele de pe piata valutară realizând profituri semnificative din diferenţele de curs valutar.
”Reţeta e simplă: vii în România cu un milion de euro (unii cu zecile şi sutele de milioane de euro) pe care îi schimbi în lei la un curs de 4,5 lei /euro, leii îi pui în depozite bancare (la modă au fost conturile de economii nepurtătoare de impozite) de unde încasezi o dobândă de 7-9%, după care leii multiplicaţi prin dobândă îi prefaci după un an din nou în euro, la un curs să zicem de 4 lei/euro, pentru că aceleaşi bocitoare, atunci când au interesul, solicită direct sau prin intermediari aprecierea monedei naţionale. Profitul net este de 215.000 euro, adică un randament de 21,5% plătit din buzunarul cetăţeanului român”, a explicat Ionescu.
80% din