Exista printre noi oameni facuti sa supravietuiasca in orice conditii, nascuti sa invinga toate greutatile vietii si sa traiasca, chiar si atunci cand intreaga lume pare a fi impotriva lor. In cazul celor mai puternici, cum e si polonezul Slawomir Rawicz, spiritul de supravietuitor invinge si dupa moarte.
Slawomir Rawicz (1915-2004) s-a nascut in Warsovia, fiind fiul unui latifundiar si a unei rusoaiece extrem de frumoase. Asa se face ca, inca de copil, a invatat limba rusa la perfectie. A studiat arhitectura si, in 1937, a devenit voluntar in rezervele armatei poloneze, ca ofiter cadet. In 1939, s-a casatorit cu prima lui sotie, Vera, care a murit in timpul razboiului.
Datele recent declasificate din Rusia arata ca, in 1939, cand Germania si Uniunea Sovietica au invins Polonia, Rawicz s-a intors acasa, unde NKVD-ul l-a arestat pe data de 19 noiembrie 1939.
A fost dus la Minsk, unde a fost interogat brutal, de acolo prin Harkov, ajunge la inchisoarea Lubianka, din Moscova, unde a fost torturat pentru a marturisi ca ar fi fost spion.
Intr-un proces care a durat trei ore, el si multi altii au fost condamnati, in masa, la 25 de ani de munca grea, intr-un lagar din Siberia arctica.
Drumul, cu trenul si pe jos, a durat peste o luna, pana au ajuns, langa Irkutsk,
la vreo doua sute de kilometri sub cercul arctic, la lagarul de munca Gulag 303.
In timpul unui crunt viscol Siberian, in iarna anului 1941, a reusit sa fuga din
lagar, insotit de doi polonezi, un ceh, un lituanian, un letonian si un inginer american, cunoscut numai ca "Mister Smith", care lucrase la construirea metroului din Moscova.
Dupa putin timp, acest grup de fugari a dat peste o tanara poloneza, Kristina, care i-a insotit, murind insa, dupa putin timp, muscata de un sarpe.
Dupa 11 luni, numai patru di