„Adevărul” vă prezintă partea a doua a interviului cu fosta prezentatoare a ştirilor TVR şi Kanal D, Dana Războiu, care în urmă cu aproape trei luni, a decis să se mute la Viena. Dana Războiu a vorbit despre ochii cu care sunt priviţi emigranţii români în capitala austriacă.
Adevărul: Cum este viaţa de emigrant la Viena?
Dana Războiu: Ciudată. Oamenii sunt foarte amabili, foarte politicoşi, dar asta nu înseamnă că-i iubesc pe români. În momentul în care te întreabă de unde eşti şi spui că eşti român, îţi zâmbesc în continuare, dar parcă zâmbetul e un pic mai artificial decât era înainte. Bineînţeles, eu nu vorbesc limba germană, iar prima întrebare este de unde eşti. De altfel, sunt nişte oameni extrem de civilizaţi. E aşa o stare de normalitate, încât e greu să o explici, pentru că tot ce se întâmplă acolo este normal. Este aşa cum trebuie să se întâmple. Oamenii circulă civilizat, dacă e roşu la semafor toată lumea opreşte. N-am văzut niciodată pe cineva să treacă pe roşu. Pentru ei este inimaginabil să treacă pe roşu „Doar de asta avem semafoare. Roşu înseamnă să oprim”. Nu şi pentru noi, românii.
Citeşte şi:
EXCLUSIV Cum s-a adaptat Dana Războiu la viaţa din Viena: „Numai menajera, româncă, mi-a cerut 1.600 de euro pe lună”
Românii sunt o naţie mai caldă, austriecii sunt ceva mai reci. Sunt amabili, dar păstrează o oarecare distanţă. Ai simţit această distanţă?
Depinde ce preferi. În România, oamenii sunt mai calzi, sau cel puţin aşa sunt recunoscuţi, însă atâta bârfă şi invidie câtă există în România, eu n-am văzut în alte ţări. Dacă mergi pe stradă, oamenii, nu numai că nu-ţi zâmbesc, dar se uită urât la tine, iar femeile se studiază unele pe altele. La Viena, orice om îţi zâmbeşte. Orice om care iese dintr-o cafenea sau intră, cu care te intersectezi la un moment dat, inclusiv în magazin la cumpărături, îţi zâmbe