Tot spaţiul a fost cucerit de mirosul dulceag şi suav al strugurilor copţi. Atât de copţi, că deja simţi pe vârful limbii catifeaua mustului şi visezi la minunata licoare care-ţi va îmbogăţi vreun moment special. Vinul...
Într-o preaînsorită zi de toamnă, când boaba strugurelui stă gata să plesnească, dar nu se îndură să nu mai fure puţină dulceaţă şi ceva căldură din razele soarelui, am poposit la Segarcea, în Dolj. La Domeniul Coroanei.
Se spune că atunci "când cineva ia un pahar cu vin făcut aici e ca şi când ar ţine în mână o carte de istorie".
Istoria s-a scris şi în faţa noastră. Marţi, 14 septembrie 2010, Majestatea Sa Regele Mihai I, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principesa Margareta, a acordat titlul de Furnizor al Casei Regale a României, pentru următorii trei ani, producătorului de vin "Domeniul Coroanei" Segarcea, reprezentat de domnul şi doamna Anghel. Regele Mihai a revenit la Segarcea după 68 de ani de la ultima vizită făcută aici. A vizitat crama, a discutat cu proprietarii companiei despre felul în care a fost reabilitat Palatul Vinului şi s-a arătat foarte interesat de tehnologiile de producţie folosite astăzi. A pus întrebări precise urmărind să afle tot procesul tehnologic, de la culesul strugurilor la obţinerea mustului, de la plantatul viţei până la trimiterea vinului la odihnă în butoaiele din lemn aduse tocmai din Franţa. Acelaşi interes l-a arătat şi Alteţa Sa Regală Principesa Margareta.
Însă, înainte de toate, chiar în faţa intrării în Crama Segarcea a fost dezvelit bustul Regelui Carol I, cel căruia plantaţia de la Segarcea îi datorează existenţa. Bustul este realizat de sculptorul ieşean Ovidiu Ciobotaru.
ISTORIA
Segarcea este un ţinut în care istoria şi legendele se amestecă şi parcă dau un parfum şi mai misterios vinului care se naşte aici.
Istoria spune