Aşa a declarat unul din cei aproape 2.000 de credincioşi care au aşteptat duminică dimineaţă să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.
Cu mic cu mare, creştini din toate colţurile ţării au început de duminică dimineaţă să vină la Mitropolia din Iaşi. Moaştele au fost depuse pe catafalc de la ora 6.30, iar imediat după a început să se formeze rândul.
Primii pelerini care au atins moaştele au avut mai multe motive pentru care au preferat să vină cu patru zile înaintea hramului Sfintei Parascheva. „Muncim în timpul săptămânii aşa că am venit în weekend. Cu ocazia asta am stat numai două ore la rând, faţă de alţi ani, când am stat şi 22 de ore", spune Lidia Ionel, care şi-a adus la moaşte şi nepoţica. VIDEO:
Credincioşii au venit şi cu cei mici la racla Sfintei:
Odată ajunşi la raclă, oamenii se caută prin buzunare după icoane sau orice obiect personal cu care să atingă sfintele moaşte pentru ca să ia cu ei acasă o parte din binecuvântarea Cuvioasei.
Printre rugăciunile spuse la căpătâiul Sfintei se numără lucrurile obişnuite, respectiv sănătate pentru familie şi înţelepciune. Anul acesta însă a apărut o nouă grijă pentru români. „M-am rugat ca parlamentarii să gândească mai bine, să nu ne rupă de tot, suntem necăjiţi", a declarat Ion Iftode, un pensionar din Iaşi. VIDEO:
Coloana la raclă nu este mare încă. Ieri, la amiază, fuseseră număraţi aproape 2.000 de credincioşi într-un rând de circa 150 de metri.
Preoţii ieşeni vor sfinţi 12 butoaie cu Aghiazma Mare pentru credincioşi.
„Am amenajat culoarul pentru pelerini, dar momentan nu a fost nevoie să închidem decât o stradă. Ne aşteptăm să închidem şi celelalte artere din zonă pe 13-14 octombrie. Momentan avem 200 de jandarmi la datorie, urmând ca la Hram să mai vină 150 de jandarmi de la Bacău", a declarat Mihai Cojoca