Obligată, alături de restul statelor europene, ca în următorii zece ani să reducă risipa de energie cu 20%, prin reducerea cu acelaşi procent al emisiilor de CO2 şi obţinerea din surse regenerabile a unei cincimi din totalul energiei consumate, România se află, încă, la început de drum. «Ne-am propus ca până în 2016 să atingem o ţintă de economisire a energiei de 2.800 mii tep (tone echivalent petrol), ceea ce corespunde unui procent de 13,5% din media consumului din a
Obligată, alături de restul statelor europene, ca în următorii zece ani să reducă risipa de energie cu 20%, prin reducerea cu acelaşi procent al emisiilor de CO2 şi obţinerea din surse regenerabile a unei cincimi din totalul energiei consumate, România se află, încă, la început de drum.
«Ne-am propus ca până în 2016 să atingem o ţintă de economisire a energiei de 2.800 mii tep (tone echivalent petrol), ceea ce corespunde unui procent de 13,5% din media consumului din anii 2001-2005», spune Cătălina Groza, director în cadrul Ministerului Economiei, citând din Planul naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, document ce expiră anul acesta. „La Bruxelles, angajamentul a fost considerat unul dintre cele mai ambiţioase dintre cele asumate de statele membre“, continuă ea, adăugând că, până în acest an, reducerea obţinută a fost de 4,5% din cuantumul sus-menţionat.
Ea este completată în acest sens de Ron van Erck, reprezentant al Directoratului General Energie din cadrul Comisiei Europene, care spune că „până în 2020, majoritatea ţărilor membre au întocmit strategii prin care se angajează chiar să depăşească ţinta de 20%. Însă de la ce vor pe hârtie şi până la ce se întâmplă de fapt e un drum lung.“ În momentul de faţă, la nivel european, s-a reuşit o reducere medie cu puţin peste 10%, în condiţiile în care, însă, în urmă cu cinci ani, era de 8,5%.
Lupta cu morile de v