Macaralele şi mistriile de pe şantierele României rurale lucrează la cota de avarie. Până şi în localităţile fruntaşe ritmul în care se recepţionează noi locuinţe a scăzut de şase ori faţă de acum doi ani.
Comuna Floreşti din judeţul Cluj îşi menţine supranumele de Capitală rurală a imobiliarului autohton. Nu-mai în primele şase luni din 2010, 206 noi locuinţe au fost finalizate în localitatea ardeleană. Este numărul cel mai mare de unităţi construite într-o localitate din mediul rural în acest an, conform datelor Institutului Naţional de Statistică(INS).
În urmă cu doi ani însă, Floreştiul, o comună din apropierea municipiului Cluj-Napoca a cărui populaţie nu depăşeşte 10.000 de locuitori, înregistra un avans uriaş al numărului de unităţi locative. Peste 1.300 de case şi apartamente erau gata în 2008.
Multe dintre ele sunt şi astăzi scoase la vânzare de proprietari. Preţurile cerute au scăzut constant, de la lună la lună. În prezent, vânzătorii solicită, în medie, 445 de euro pentru un metru pătrat, conform unui studiu al portalului imobiliare.ro, în condiţiile în care, numai de la începutul acestui an, şi-au diminuat pretenţiile financiare cu 23%.
Corbeanca, locul al treilea la nivel naţional
Un fenomen similar, de depreciere severă a valorii proprietăţilor din zonele în care s-a construit masiv în anii de boom, se înregistrează şi în comunele din Ilfov. Corbeanca ocupă locul al treilea în topul locuinţelor nou construite din mediul rural. În primele şase luni ale anului, în localitatea de la periferia Capitalei, au fost finalizate 97 de imobile cu destinaţie rezidenţială. Casele din Corbeanca ocupă însă şi un nedorit loc unu în topul celor mai neinspirate investiţii din 2010.
În această localitate, o locuinţă de 150 de metri pătraţi putea fi cumpărată la începutul anului cu circa 200.000 de euro. În prezent, valoarea de piaţă a a