Barajul cu mâl toxic din vestul Ungariei stă să se rupă, iar oamenii sunt evacuaţi de autorităţi. Specialiştii spun că Ungaria se îndreaptă cu paşi repezi spre cel mai mare dezastrul din toate timpurile, iar autorităţile recunosc pericolul imens. Specialişti ai Uniunii Europene vor ajunge mâine în Ungaria pentru a acorda sprijin şi expertiză.
UPDATE
În această seară, valul toxic din Ungaria va ajunge pe teritoriul ţării noastre, nu înainte de a trece prin Serbia. Ministrul Mediului şi Amenajării Teritoriului din Serbia, Oliver Dulic, afirmă că nu există nici un motiv de panică. „Principalele valuri de noroi alcalin vor ajunge astăzi în Serbia, dar este puţin probabil să pună în pericol mediul. Dacă autorităţile vor considera necesar, vor închide vanele reţelelor de alimentare din Dunăre şi vor exista rezerve de apă", a explicat Dulic. Ministrul a atras totuşi atenţia cetăţenilor ca eventualele animale moarte să nu fie folosite pentru consumul uman sau al animalelor.
MAI MULTE DETALII AICI
De 48 de ore, sinistraţii din Kolontar şi Devecser, cele două aşezări care au cunoscut forţa brutală a apei acide care s-a revărsat din bazinul cu reziduri ale unei fabrici de aluminiu nu mai au somn. 800 de oameni din Kolontar au fost urcaţi în autocare şi remorcile unor tractoare şi duşi în Ajka, cel mai apropiat oraş, pentru că bazinul cu apa acidă riscă să cedeze.
Imagini incredibile ale dezastrului chimic
Specialiştii continuă să găsească tot mai multe fisuri, şi până şi Viktor Orban, primul-ministru al Ungariei recunoaşte: jumătate din ţară riscă să se transforme într-o mlaştină acidă care ucide tot ce întâlneşte în cale. Panica s-a instaurat şi în comunele neafectate după ce autorităţile i-au anunţat şi pe locuitorii din Devecser că în orice secundă pot să fie evacuaţi.
„Probabilitatea ca digul