Participanţii la adunarea generală anuală de la Washington a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale au încheiat duminică cele trei zile de convorbiri fără a ajunge la un consens pentru adoptarea măsurilor necesare prevenirii unui război valutar, informează AFP.
Comitetului Monetar si Financiar Internaţional din cadrul FMI nu a reuşit să rezolve fricţiunile dintre principalele state dezvoltate, inclusiv China şi Statele Unite.
„În timp ce sistemul monetar internaţional s-a dovedit rezistent, tensiunile şi vulnerabilităţile rămân, ca rezultat al adâncirii dezechilibrelor mondiale, fluxului volatil de capital, evoluţiilor cursului valutar şi problemelor legate de furnizarea şi acumularea rezervelor oficiale”, se arată în declaraţia IMFC.
Această declaraţie nu face nici o referire specifică la China sau la alte state pentru schimbarea politicii de folosire a unui curs valutar scăzut şi acumularea de rezerve pentru a creşte exporturile.
„Există fricţiuni, evident”, a declarat preşedintele IMFC, Youssef Boutros-Ghali, la încheierea discuţiilor de la sediul din Washington al FMI.
Întrebat de ce nu s-a redactat o rezoluţie mai dură, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat că „există doar un singur obstacol, şi acesta este acordul membrilor”.
„Nu cred că se pot adopta decizii altfel decât prin cooperare, a adăugat el.
Ministrul nipon de Finanţe, Yoshihiko Noda, a declarat că „nu este sustenabil ca unele state să obţină creştere economică în timp ce impun costuri altor ţări. Este un moment critic acum iar societatea internaţională trebuie să coopereze pentru a rezolva aceste probleme”.
Guvernatorul Băncii centrale a Chinei respinge reevaluarea rapidă a yuanului
Vineri guvernatorul Băncii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a respins cererile pentru o reevaluare rapidă a yuanului, afirmând