Temperaturile scăzute din ultimele zile s-au resimţit în casele românilor dependenţi de sistemul centralizat de termoficare. Multe CET-uri n-au pornit încă „furnalele“, iar în unele asociaţii de locatari administratorii nu deschid vanele blocurilor de teama facturilor prea mari.
Trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade Celsius. Aceasta este condiţia impusă de lege pentru ca furnizorul să înceapă distribuţia agentului termic. Chiar dacă în cele mai multe zone au fost deja îndeplinite condiţiile, caloriferele au rămas tot reci.
Mai citeşte şi:
Jumătate dintre buzoieni preferă să îndure frigul în apartamente decât să plătească căldura
Primele victime ale frigului: un bărbat şi soţia sa au murit intoxicaţi
Galaţi, Zalău, Constanţa şi Turnu Severin sunt doar câteva dintre oraşele în care localnicii îndură frigul. De departe, cu cea mai gravă situaţie pare să se confrunte braşovenii. „Toţi pentru unul şi unul pentru toţi".
Aceasta este deviza după care se ghidează conducerea CET-ului din oraşul de sub Tâmpa atunci când vine vorba de furnizarea agentului termic pentru populaţie. Chiar dacă dintre cele 900 de asociaţii care mai sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire, respectiv 19.000 de familii, doar 250 sunt datoare, conducerea furnizorului spune că frigul de afară nu o înduplecă şi nu va da drumul la sistem decât în momentul în care braşovenii îşi vor achita datoria de peste 14 milioane de lei.
„Nu s-au mai făcut încasări. Am chemat asociaţiile datornice la discuţii, să facem o reeşalonare a datoriilor, dar nu au venit", a explicat directorul CET, Florin Cuţitei.
La malul mării, aceeaşi situaţie. În casele constănţenilor racordaţi la Regia Autonomă de Distribuţiei a Energiei Termice (RADET), temperaturile au scăzut până la 13 grade Celsius. „Probele la rece vor începe la 15 o