Încheierea unui nou acord de doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), după finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca situaţia economică a României să se consolideze şi pentru ca autorităţile de la Bucureşti să poată implementa propriile politici, a declarat, la Washington, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax.
"Părerea mea este că încă un acord de 24 de luni este suficient pentru a consolida un anumit tip de poziţie pentru România, iar statul să fie capabil să exercite această capacitate proprie de implementare în anii care urmează", a spus Tănăsescu, întrebat dacă următorul acord cu FMI va fi ultimul pentru România. Acesta a adăugat că acesta este părerea sa, care nu a fost discutată cu autorităţile de la Bucureşti.
Tănăsescu este de părere că, în prezent, administraţia românească nu este suficient de pregătită pentru a funcţiona fără sprijin extern. Totodată, acesta consideră că viitorul acord nu va mai face referire la noi măsuri de austeritate.
"Întotdeauna am crezut, şi cred în continuare, că administraţia publică românească este bine pregătită, mult mai bine pregătită decât în 1990, dar nu atât de pregătită încât să poată să funcţioneze cap-coadă fără un suport, fără sfaturi şi fără o conclucrare cu alţii", a afirmat Tănăsescu.
Reprezentantul României al FMI a declarat că în viitorul acord de împrumut va pune accent pe creşterea eficienţei administraţiei publice pentru derularea proiectelor cu fonduri europene, dar şi pe reforma în domeniul întreprinderilor de stat, unde există un sistem de monitorizare.
"Cele mai importante zece companii sunt sub un anumit monitor, dar din păcate progresul făcut până în prezent pentru eficientizarea lor este foarte mic", a arătat Tănăsescu.
Un alt domeniu va fi reforma structurală în domenii prioritare precum sănătatea sau educaţia.
J