Canotorii români s-au adunat ieri pe Lacul Herăstrău şi le-au arătat celor strânşi pe mal câte ceva din secretele sportului în care excelează
"Ştiţi care este diferenţa dintre canotori şi fotbalişti?", se aude vocea de la microfon în timp ce o ambarcaţiune subţire, dar lungă cât o zi de post este cărată peste capetele celor adunaţi pe malul Lacului Herăstrău. "În timp ce fotbaliştii se bucură când iau goluri puţine, canotorii se supără când nu iau destule medalii de aur".
"Ha, ha, ha", râd câţiva cadeţi care, în răcoarea celor câteva 10 grade Celsius, umblă desculţi sau în papuci pe malul lacului, dând din braţe să se încălzească. "În timp ce noi ne antrenăm la sala de forţă, fotbaliştii se antrenează în Bamboo", mai spune vocea. Înainte de plecarea spre Noua Zeelandă, la Campionatul Mondial, mai bine de o sută de canotori s-au adunat, ieri, pe Lacul Herăstrău, la Gala Sporturilor Nautice pentru demonstraţii în faţa publicului.
Foştii campioni olimpici sau mondiali nu mai conteneau cu strângerile de mâini şi pupăturile. Actualii campioni primeau sfaturi de la cei mai bătrâni, în timp ce juniorii şi cadeţii alergau de colo-colo, alunecând cu papucii pe noroi şi trăgând caiacele la malul lacului.
Antrenăm spatele. Şi braţele... Şi picioarele... De fapt tot...
Unii dintre cadeţi au fost deja pe lac, iar acum şiroiesc de apă pe mal, aşteptând să iasă din nou la demonstraţie. Chiar şi aşa, nu dau semne că ar fi afectaţi de frig în vreun fel. "Ne antrenăm tot timpul pe Herăstrău, nu ne mai deranjează", spune Dan, un canotor de 14 ani, care e deja un pachet de muşchi. Îşi povesteşte programul de antrenament cu un glas firesc, de parcă toată lumea ar face la fel. "Începem cu alergare, continuăm cu încălzirea, după care intrăm în sala de forţă. Ce muşchi lucrăm? Păi foarte mult muşchii spatelui, e foarte important.
Pe urmă, desigur braţele