EVZ a verificat ceea ce era previzibil: ştirea alarmistă despre cumplita iarnă ce ne aşteaptă, cea mai dură din ultima mie de ani, e complet falsă. E prea devreme pentru a şti cum va fi vremea la iarnă. Sursa: Ninel FlusterSursa: REUTERS
1 /.
În România, Agerpres a adus ştirea, apoi a fost simplu: tot regimentul de televiziuni naţionale au împânzit vestea, fără remuşcări. "Ai auzit? Va fi cea mai grea iarnă din ultima mie de ani", au fost discuţiile domestice purtate, în ultimele zile, în multe case de români. Aşa ia naştere o psihoză mediatică.
Polonezii dezmint că ar fi autorii dezinformării
Agerpres citase agenţia rusă de ştiri Mignews, iar aceasta menţiona o vagă sursă de la Institutul de Meteorologie din Polonia, fără a cita un expert în carne şi oase. Totul, sub ambalajul "peste Europa vine cea mai grea iarnă din ultimii 1.000 de ani".
Dezinformarea a fost confirmată chiar la sursă, "Evenimentul zilei" contactând Institutul de Meteorologie şi Gospodărire a Apelor din Polonia. "Nimeni de-aici n-a lansat o asemenea teorie. În acest moment, habar nu avem cum va fi iarna nici măcar pentru Polonia. Realizăm prognoze pentru maximum 14 zile, iar nu speculaţii. Din păcate, nu am reuşit să aflăm până acum cine este autorul acestei ştiri, dar continuăm verificările", a fost răspunsul lui Pawel Rola, şeful Biroului de presă al institutului polonez.
Gulf Stream, o enigmă neelucidată
Pare mai degrabă un fonfleu ce speculează, la început de sezon rece, o teorie foarte la modă: dispariţia celebrului curent oceanic Gulf Stream, cel care încălzeşte Atlanticul pe toată lungimea sa, aducând o vreme blândă în Europa pe timpul iernii.
Teoria, născută în 2005, aparţine oceanografului britanic Harry L. Bryden, care şi-a publicat cercetările în revista "Nature". Bryden a spus că Gulf Stream şi-a modi