Nobelul pentru Literatură acordat peruanului a luat pe nepregătite cel mai mare târg de carte din lume, unde volumele sale nu existau la standul ţării sale sau la cel al Germaniei. Cea de-a 62-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte, care a început miercuri, 6 octombrie, s-a încheiat ieri, în oraşul de pe Main.
Reprezentanţii Perului, ţara în care s-a născut Mario Vargas Llosa, au fost luaţi prin surprindere de anunţul care a dezvăluit joi câştigătorul Nobelului pentru literatură în 2010. Peru s-a prezentat cu modestie la Târgul de la Frankfurt, început cu o zi înainte de decernarea Premiului Nobel.
Pe vreo şapte metri pătraţi se înghesuiau zece edituri, iar în rafturile doar simbolic umplute cu apariţii editoriale nu exista nicio carte a proaspătului laureat Nobel, deşi Llosa nu a fost tocmai o surpriză, numele său fiind vehiculat de mulţi ani printre pretendenţii la renumitul premiu.
Citiţi şi:
Nomad între culturile lumii
VIDEO Nobelul Păcii pentru disidentul chinez
Germania însăşi s-a făcut de râs în faţa presei: Suhrkamp, cea care-l are pe Llosa în program şi una dintre cele mai importante edituri din Germania, avea în momentul în care s-a anuţat câştigătorul Nobelului exact patru exemplare din ultima carte tradusă din opera acestuia.
„Norocul oboseşte omul"
La 7 octombrie, ziua în care a fost anunţat învingătorul, Herta Müller, laureată cu Nobel anul trecut, a citit din „Leagănul respiraţiei" în sala mare a Teatrului de Stat din oraşul de pe Main. Întrebată ce părere are despre premiul acordat lui Llosa, ea a răspuns că este de acord cu decizia, nu numai pentru că democraţiile din America de Sud sunt chestiuni instabile sau pentru că Llosa l-a criticat pe Chavez, ci şi pentru că acum ea însăşi a scăpat puţin de acestă „funcţie". „Norocul oboseşte omul, deorece se cere mult de la el", a declarat H