Coşmarul nu s-a încheiat pentru locuitorii satelor Kolontar şi Devecser, aflate cel mai aproape de barajul cu noroi toxic al uzinei de alumină ce s-a fisurat, la începutul acestei săptămâni, în Ungaria. Acum, o nouă viitură chimică ameninţă cele două localităţi.
Ieri dimineaţă, alarma a sunat puternic pentru 800 de oameni din Kolontar, care şi-au părăsit de urgenţă locuinţele. Autorităţile anunţaseră că în barajul cu otravă ce le-a adus atâta suferinţă a apărut o altă fisură, ce ar putea duce la o nouă viitură de noroi toxic.
Construiesc un dig de apărare
Şi localitatea vecină, Devecser, urma să fie evacuată, aseară, de teama otrăvii roşii. Între timp, unda toxică îşi continuă drumul spre România şi Serbia, după ce poluarea a ajuns, vineri, în apele Dunării. Pentru a proteja Kolontar, experţii aflaţi la faţa locului au decis să construiască un nou dig, realizat din pământ şi pietre, ce va avea o înălţime de patru-cinci metri şi o lungime de 40 m.
Acesta va împărţi satul în două, pentru ca o eventuală nouă scurgere de noroi toxic să nu ajungă la alte câteva sute de case rămase intacte după catastrofa de luni. Construirea digului a început ieri şi ar urma să se încheie în 48 de ore. Cei 800 de locuitori se vor putea întoarce în Kolontar imediat ce stăvilarul rezervorului va fi consolidat.
Unda toxică este aşteptată mâine şi în România
Conform ultimelor estimări, viitura toxică va ajunge mâine, pe Dunăre, şi în ţara noastră. Autorităţile sanitar-veterinare au anunţat ieri că sunt în alertă şi că monitorizează atent fauna şi flora fluviului, în timp ce la Baziaş se face analiza apelor Dunării din trei în trei ore. Specialiştii Administraţiei Naţionale “Apele Române” sunt însă optimişti şi au comunicat că, datorită digului de ipsos construit în Ungaria, dar şi a diluării undei toxice, valul poluant ar putea să nu mai reprezin