"Un enunţ atât de categoric este suspect din start", ne-a declarat Roxana Bojariu, şefa serviciului Climatologie din ANM
Meteorologii români nu cred că anul acesta Europa va avea cea mai grea iarnă din ultimii o mie de ani, aşa cum au anunţat experţii polonezi acum câteva zile. "Un enunţ atât de categoric este suspect din start", ne-a declarat Roxana Bojariu, şefa serviciului Climatologie din cadrul ANM.
Asta pentru că estimările prognostice lunare şi sezoniere au un grad de realizare sensibil mai mic decât acela al prognozei vremii cu anticipaţie de până la 14 zile, ne-a mai explicat cercetătoarea. "Poţi în anumite cazuri (fericite!) să apreciezi că ai o probabilitate semnificativ de mare de a avea o iarnă mai grea sau mai uşoară, comparativ cu limitele normale calculate pentru un interval de referinţă (de obicei 1961-1990). Să faci, însă, precizări şi asupra magnitudinii semnalului prognozat, ba chiar comparându-l cu ce s-a întâmplat într-un interval aşa de mare de timp (ultimul mileniu), e deja speculaţie fără fundament ştiinţific", a mai spus Roxana Bojariu.
Ştirea care a isterizat mass-media a pornit de la Institutul de Meteorologie din Polonia şi a fost preluată apoi de agenţiile de presă, fără a se preciza însă prea multe amănunte. Cert este că unii cercetători de acolo ar fi emis ipoteza cum că gerul-record de anul acesta va fi determinat de răcirea curentului Gulf Stream (sau Curentul Golfului) din Oceanul Atlantic. Climatologul Roxana Bojariu ne-a precizat că această teorie nu are cum să stea în picioare.
Potrivit cercetătoarei, fluctuaţiile intensităţii Curentului Golfului sunt prea lente, ca urmare ele nu se disting în intervalul de anticipaţie de câteva luni. În consecinţă, fluctuaţiile Curentului se produc pe intervale de timp mult mai mari, de ordinul a zece ani şi chiar mai mult, aşa că n-au cum să fie simţite prea brusc. Comp