Marius Boamfă, cercetător la Phillips, a împărţit ani buni laboratorul de fizică din Nijmegen cu Andrey Geim şi Konstantin Novoselov, care au primit Nobelul pentru fizică în urmă cu câteva zile.
Un olandez de origine română prezintă o altă faţă a celor doi fizicieni care au luat Nobelul în 2010: oameni care ştiu să facă un copil să râdă, dau sfaturi de viaţă şi mănâncă la grămadă, după nopţi de studiu. Şi cercetători care au cucerit prestigiosul premiu fără un laborator de renume în spate, aşa cum se întâmplă de obicei.
Andrey Geim şi Konstantin Novoselov au primit, marţi, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru "lucrări revoluţionare asupra grafenei". Pe Marius Boamfă, cercetător la compania Philips, vestea nu l-a luat prin surprindere. "Cred că se ştia de vreo doi ani că ei vor lua premiul", e de părere el.
Marius a fost mai mult decât coleg cu Novoselov şi un doctorand apropiat profesorului Geim. El le spune Andrey şi Kostia. Prietenii lui au primit cea mai mare distincţie din lumea fizicii. "Pe Andrey l-am cunoscut în 1997, eram la Trieste. Voiam să merg la Nijmegen, în Olanda, iar profesorul- şef de acolo mi-a spus că profesorul Geim este în Italia şi îmi poate lua un interviu", îşi aminteşte Marius.
L-a întâlnit pe profesorul olandez de origine rusă într-o cafenea din Trieste, iar după câteva ore, acesta i-a spus simplu: "Poţi să vii". Geim nu l-a întrebat nimic din fizică, dar i-a încercat tânărului român instruit în Italia ataşamentul faţă de ştiinţă.
A făcut o broască să leviteze
"I-am spus cum am plecat din Făgăraş pentru a studia fizica. Cum am păşit pe urmele surorii mele, cu patru ani mai mare, care studiase fizica. Cum veneam în vacanţe la Bucureşti, să văd laboratoarele". A fost de ajuns pentru ca, în 1998, Marius şi profesorul Geim să se întâlnească la Nijmegen. "Peste un an şi jumătate