Specialiştii Apelor Române Mehedinţi au fost informaţi de omologii lor din Serbia că unda de poluare cu substanţe toxice în urma accidentului ecologic din Ungaria a ajuns pe fluviu, la intrare în Serbia, data la care ar putea fi semnalată în România fiind ziua de joi.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apleor Române Mehedinţi, Adrian Drăghici, a declarat că specialiştii apelor din Serbia au dat şi ei asigurări că unda de poluare cu substanţe toxice se va dilua până va ajunge în România.
"În paralel, în Serbia se efectuează analize şi am primit asigurări care confirmă şi analizele noastre, că unda toxică se va dilua.", a mai spus Drăghici.
Potrivit aceleiaşi surse, ultimele analize ale apei fluviului Dunărea, realizate duminică arătau un PH de 7,9, acesta încadrându-se în limite normale.
La Baziaş, la intrarea fluviului Dunărea în România, se prelevează probe de către echipe complexe formate din biologi, chimişti ai Administraţiilor Bazinale Banat, Jiu şi Mehedinţi, care vor fi analizate în laboratoarele mobile care au fost transportate la faţa locului.
Totodată, la Baziaş sunt poliţişti de frontieră care supraveghează fluviul.
În 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în fluviu. Potrivit experţilor ungari, s-au deversat între 600.000 şi 700.000 de metri cubi de noroi roşu.
În timp ce catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria a provocat deja moartea a şapte pesoane, rezervorul uzinei de alumină din Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, aflat la originea scurgerii de noroi toxic care ameninţă ecosistemul Dunării, riscă să cedeze comp