Aproape fara exceptie, toti analistii se asteapta ca in trimestrul trei economia sa revina pe scadere - majorarea TVA, reducerea salariilor bugetarilor si a cheltuielilor publice sunt masuri care nu au cum sa nu aiba un impact negativ asupra evolutiei PIB, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Astfel, cheltuielile cu salarizarea personalului bugetar au scazut cu aproximativ 2 miliarde de lei in T3.10 vs T3.09 (-25% T3 vs T2), scadere care are un dublu impact economic: (i) scad veniturile populatiei, efectul fiind de scadere al consumului, iar pe de alta parte (ii) scade contributia sectorului bugetar la formarea PIB, contributie care este data in primul rand de salarii.
Sectorul bugetar are o pondere de 11-12% in PIB, iar masura de reducere cu 25% a salariilor poate doar ea sa determine o scadere a PIB de peste 1%. Mai mult, pensiile nu au mai crescut din octombrie 2009, si cum intre timp, preturile au crescut cu ~7%, rezulta o reducere corespunzatoare a puterii de cumparare, cu efect direct in consum. De remarcat faptul ca statul plateste anual pensii in valoare de 10 miliarde de euro.
La toate acestea se mai adauga si cresterea incepand cu iulie a gradului de fiscalitate in cazul celor care realizeaza venituri din activitati independente (drepturi de autor etc), efectul fiind de asemenea unul in sensul reducerii veniturilor populatiei si a consumului.
Cu alte cuvinte, pare aproape imposibil ca INS sa nu anunte luna viitoare reintrarea economiei in recesiune.
Exista insa un indicator a carui evolutie nu confirma prognozele pesimiste legate de evolutia economiei in T3 – cresterea semnificativa a incasarilor din TVA incepand cu luna iunie. Acest indicator reflecta foarte bine evolutia consumului gospodariilor populatiei, consum a carui pondere in PIB depaseste 60%.
Cota principala de TVA a fost majorata de la