Bădilă: De la începutul programului în 2002 până în 2008 în toată ţara au fost reabilitate termic doar 20 de blocuri
În 2009 s-au reabilitat ceva mai multe clădiri, însă în 2010 fondurile de la buget au fost reduse
"Alte ţări au investit mult în acest program pe timp de criză, iar efectele au fost vizibile în întreaga economie''
România nu stă prea bine la capitolul reabilitare termică, din moment ce programul a fost demarat încă de acum 8 ani, iar cu rezultatele nu prea ne putem lăuda. Potrivit preşedintelui Asociaţiei ALMA-RO, Adrian Bădilă, programul de reabilitare termică a clădirilor din România a început încă din 2002, însă efectele s-au resimiţit mult mai târziu, drept dovadă fiind şi faptul că din 2002 până în 2008, când a fost modificată legea, au fost reabilitate termic doar 20 de blocuri în toată ţara.
Potrivit Raportului de Cercetare şi Analiză privind Programul de Reabilitare Termică a Clădirilor în România, lansat în cadrul conferinţei naţionale "Eficienţa Programului de Reabilitare Termică a Clădirilor în România", programul ar fi trebuit să demareze în 2002, dar a avut efecte practice abia atunci când legislaţia a fost îmbunătăţită şi au fost alocate resurse financiare considerabile, în 2008. Cu toate acestea, "2009 a fost un an în care s-a reabilitat termic foarte mult, urmând ca în 2010 fondurile de la buget să scadă foarte mult. Între timp a apărut şi Ordonanţa care dă posibilitatea asociaţiilor de proprietari de a lua un credit pentru reabilitarea clădirilor'', a declarat pentru Curierul Naţional Adrian Bădilă, preşedintele Asociaţiei ALMA-RO.
"Până în 2008 programul a fost complet ineficient''
Pe de altă parte, din raport mai reiese că nu există până acum o evaluare reală a efectelor programului şi, din cercetările Asociaţiei cu reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi ai autorită