Mai țineți minte livada bunicilor? Cea plină cu meri, cireși, pruni și mirosind în fiecare primăvară a var proaspăt? Ei bine, aceeași senzație o puteți retrăi acum în centrul Clujului, unde copacii, tei și platani, au fost dați cu un strat proaspăt de var. E drept, bunicul vopsea copacii nu din motive estetice, ci pentru a-i proteja împotriva dăunătorilor, îndeosebi iepuri și căprioare, care au obiceiul să considere coaja lor o delicatesă. Ori prin Cluj, dăunători de acest gen mai greu de găsit. E drept, de ronțăitori de bani publici nu ducem însă lipsă.
Tencuirea copacilor nu este însă singura schimbare din ultimele zile de pe străzile orașului. Pe arterele din jurul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) se muncea din greu la astfaltarea trotuarelor și refacerea marcajelor. Și restaurarea statuii lui Matei Corvin a trecut pe repede înainte. Vineri seara, în jurul orei 20 (după lăsarea de câteva ore a întunericului), se suda de zor la soclul acesteia. Într-un colț al Pieței Unirii, tot vineri, au răsărit trei catarge (câte unul pentru fiecare steag: al României, al UE și al NATO). Iar fântânile din piață sunt spălate de zor. Cu apă.
Toată această hărnicie are o explicație: vizita Angelei Merkel, cancelarul german urmând să primească titlul de Doctor Honoris Causa al UBB. Autoritățile susțin că e vorba doar de o coincidență. Să le credem?
***
Pentru conformitate, cateva imagini:
Mai țineți minte livada bunicilor? Cea plină cu meri, cireși, pruni și mirosind în fiecare primăvară a var proaspăt? Ei bine, aceeași senzație o puteți retrăi acum în centrul Clujului, unde copacii, tei și platani, au fost dați cu un strat proaspăt de var. E drept, bunicul vopsea copacii nu din motive estetice, ci pentru a-i proteja împotriva dăunătorilor, îndeosebi iepuri și căprioare, care au obiceiul să considere coaja lor o delicatesă. Ori