Se aşteaptă participarea reprezentanţilor a 14 state, printre care şi Barroso
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat, în cadrul conferinţei "Priorităţile României în cadrul Uniunii Europene", că reprezentanţii a 14 state se vor reuni la Bucureşti, luna viitoare, la încheierea procesului de reflecţie şi de redactare a Strategiei Dunării. "Sunt mari fonduri la orizont", a anunţat el, exprimându-şi speranţa că la evenimentul din 8 noiembrie va fi prezent şi Jose Manuel Barroso. "Sperăm să vină şi domnul preşedinte al CE şi sperăm ca de la anul, odată ce Comisia Europeană adoptă acest document, să începem un miniproces istoric şi regional la care Dunărea să redevină un factor de coagulare regională, şi nu unul de separare", a spus ministrul, menţionând că Strategia UE pentru regiunea Dunării este o iniţiativă româno-austriacă "destul de promiţătoare".
În ceea ce priveşte priorităţile pe care România le are în următorii zece ani, ministrul Baconschi a susţinut că acestea sunt "foarte limpezi". "Trebuie să reformăm statul, începând cu legea fundamentală - Constituţia, trebuie să ne reinventăm identitatea naţională, rolul instituţiilor publice şi mai ales să rescriem, în termenii unui pact social modern, contractul politic dintre stat şi cetăţeni. (..) Trebuie să ne uităm spre 2020. 2020 este o etapă a consolidării Uniunii fixată prin Tratatul de la Lisabona, în 2019 vom exercita preşedinţia semestrială rotativă pentru prima dată, aşa încât bine ar fi ca 2019 să confirme maturitatea şi evoluţia pozitivă a adminsitraţiei româneşti, iar 2020 un moment de bilanţ şi de noi planuri care să ne aducă într-o situaţie nouă şi mai bună", a mai spus Baconschi.
Pe de altă parte, ministrul a afirmat că unul dintre cele mai "supărătoare" aspecte este legat de incapacitatea României de a absorbi fonduri structurale.
"O facem într-o proporţie