Botoxul sau aspirarea glandelor sudoripare pot trata transpiraţia rezistentă la deodorantele obişnuite. Sursa: HEPTA
Pentru Corina, care are acum 25 de ani, transpiraţia excesivă a fost mai mult decât o corvoadă. În şcoala generală, evita să facă sport sau să meargă în locuri aglomerate şi nu de puţine ori era obiectul jignirilor colegilor. "Nu-mi plăcea să fiu în preajma oamenilor când transpiram şi miroseam. În acele momente, aş fi dat orice să fiu singură", mărturiseşte tânăra.
Până să se opereze, avea mereu grijă să nu-şi uite acasă bluza "de schimb". Aspirarea glandelor sudoripare a fost soluţia care i-a redat încrederea în ea.
Hiperhidroza sau transpiraţia excesivă este o problemă care afectează peste 5% din populaţie, la nivel mondial. Deşi nu este periculoasă, este stânjenitoare şi scade calitatea vieţii.
În plus, umezeala permanentă a pielii dă acesteia un aspect "macerat" şi favorizează apariţia negilor şi infecţiile cu fungi, mai ales în zona tălpilor.
Axilele, palmele şi tălpile, cele mai afectate
Transpiraţia patologică apare de regulă după vârsta de 13 ani şi se manifestă cu precădere în zona axilei, palmelor şi tălpilor.
"Este consecinţa unei activităţi intense a glandelor sudoripare, ale cărei cauze nu se cunosc încă. În aceste cazuri, glandele sudoripare sunt normale ca mărime şi formă, ceea ce îi detremină pe specialişti să o pună pe seama semnalelor transmise de creier. Deşi nu este cauzată de anxietate, poate fi exacerbată în condiţii de stres", explică Mihaela Leventer, medic dermatolog la Clinica Dermastyle, din Bucureşti.
Se manifestă şi când este cald afară, şi când este frig
Persoanele care suferă de hiperhidroză transpiră atât la căldură, cât şi la frig, cu precădere în timpul zilei, când activitatea fizică este crescută. Boala nu se vinde